De viering van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel in 2012 was de aanleiding om vier prachtige fietsroutes te ontwikkelen die de nauwe banden tussen Amsterdam en het platteland in de 17de en 18de eeuw weerspiegelen.
Amstel-Gein-Angstel-Vecht-s'-Graveland
Deze ‘Gouden Bochten' routes voeren van de Gouden Bocht van Amsterdam naar de Gouden Bochten van de Vecht, de Amstel, de Angstel, het Gein en de buitenplaatsconcentratie in ’s-Graveland.
Verwevenheid 'gracht' en 'groen'
De verwevenheid tussen stad en platteland was er op veel manieren. Zo investeerden de kooplieden in het buitengebied in boerderijen, verveningen of fabriekjes en bouwden zij hier hun statige buitenplaatsen met dezelfde architecten en kunstenaars van hun grachtenpanden. Het platteland leverde de bouwmaterialen voor de aanleg van de grachtengordel, vers voedsel, turf en drinkwater.
Markante stoppunten
Deze wisselwerking en onderlinge afhankelijkheid tussen ‘Gracht’ en ‘Groen’ worden door vele markante stoppunten geïllustreerd, variërend van huizen tot hekken, van herbergen tot synagoges.
De achterliggende publicatie 'Gouden Bochten -Amsterdam en de Vechtstreek' is onlangs verschenen en te koop bij Van Kralingen in Breukelen, via de regionale historische kringen en binnenkort bij Amsterdamse museumwinkels.